rolstoelwandeling borne

De deelnemers

Onze doelgroep betreft mensen die nog zelfstandig in hun eigen huis, aanleunwoning of appartement wonen, of in woonzorgcomplex Het Dijkhuis verblijven. Ze zijn niet goed meer ter been en niet in staat om zelfstandig een redelijke wandeling te maken. Bij allen bestaat de behoefte aan sociaal contact buitenshuis en om regelmatig te genieten van de frisse buitenlucht, ongeacht het weertype.

Voorafgaand aan de wandeling worden de deelnemers die wonen in De Schoener, De Aak en Het Dijkhuis door vrijwilligers opgehaald. De overige deelnemers komen met behulp van familieleden of kennissen met eigen vervoer naar de verzamelplaats. Per wandeling gaan er maximaal 6 personen van de verpleegafdelingen mee. Van de dagbesteding gaan er geen personen mee. 

In de week voorafgaand aan de wandeling worden de mensen gebeld met de vraag of ze mee kunnen en willen. Het betreft 18 deelnemers per keer.

Op pad

De wandelingen vinden plaats op donderdagmiddag tussen twee en vier uur. Het verdere verloop ervan wordt afgestemd op het aantal deelnemers en begeleiders. Hierbij moet gedacht worden aan de benodigde rolstoelen, plaids, netjes, riemen, regencapes, sjaals, moffen en schootskleden en natuurlijk, ook niet onbelangrijk, de hoeveelheid koffie. De vrijwilligers zijn een half uur voor vertrek aanwezig en halen de deelnemers van de verschillende locaties op.

Op de verzamelplek worden de stoelen voorzien van alle spullen die mee moeten voor onderweg. Als de hele groep compleet is, kan de wandeling beginnen. In principe loopt een vrijwilliger steeds met iemand anders. Dit is een bewuste keus, omdat daardoor het contact tussen deelnemer en vrijwilliger telkens min of meer nieuw is.

Verkeersveiligheid is uiteraard een belangrijk aandachtspunt. Drie begeleiders, voorzien van gekleurd veiligheidsvest en stopbord, zijn hiervoor verantwoordelijk.
Vooral bij spoorwegovergangen geldt een duidelijk protocol. Er gaan maar twee stoelen tegelijk over het spoor. Als de bomen sluiten bij een naderende trein, is iedereen op tijd van de rails.

De pauze

Er is altijd een pauze gepland. Dan wordt er koffie gedronken. De wandelgroep neemt alles wat daarvoor nodig is zelf mee. Het koekje bij de koffie mag daarbij niet ontbreken. Vaak wordt de koffie met iets lekkers ook aangeboden door degene die de pauzeplek beschikbaar heeft gesteld.

De deelnemers kunnen één keer per vier weken mee met een wandeling. In die periode wordt dezelfde route gelopen. De route is vooraf door een van de bestuursleden uitgezet. De heen- en terugweg zijn verschillend en er is altijd aandacht voor een geschikte gelegenheid om te pauzeren. Dat kan een sportkantine zijn, een boerderij, een bedrijf, een school of een mooie particuliere tuin. Elk jaar worden steevast de tuinen van bloemenvereniging Floralia bezocht. De deelnemers stellen de grote verscheidenheid aan pauzeplekken zeer op prijs.

Een locatie moet in totaal zo’n 50 personen, waarvan ongeveer 20 rolstoelers, kunnen herbergen en gelegenheid bieden om bij slechte weersomstandigheden te kunnen schuilen.

Organisaties of particulieren die een locatie als pauzeplek beschikbaar willen stellen, kunnen dit aangeven via de contactgegevens.