Terug naar Actueel

Overzicht van de wandelingen.

2022

De blokhut, maart
Op 3 maart 2022 konden we eindelijk weer starten met de rolstoelwandelingen.
Omdat we 2021 niet gezellig konden afsluiten door het Coronavirus, zijn we voor alle vier groepen begonnen met een feestelijke middag. En dat waren vier prachtige middagen zowel wat het weer en het programma betrof. Na een half uurtje wandelen was er een pauze bij de blokhut aan het Eschpaadje. De deelnemers en vrijwilligers werden de eerste drie weken verwelkomd met muziek van Wim Oldenbeuving (trekzak/harmonica) en de laatste week door Johan Slagers (accordeon). Er was koffie en thee met appelgebak en daarna een glaasje drinken met worst en kaas. Ans Westerbeek droeg nog een mooi gedichtje voor over oma’s schortje, dat voor de deelnemers heel herkenbaar was.
Het programma werd afgesloten met een wandelingetje terug naar Het Dijkhuis.
We zijn dus weer begonnen met een viertal zeer geslaagde middagen. Fijn dat we weer mogen en kunnen wandelen.

De kringloopwinkel, 31 maart, 7, 14 en 21 april
We werden vriendelijk ontvangen en mochten plaats nemen in het bibliotheekgedeelte van de kringloopwinkel in Borne.
We dronken koffie en thee en konden genieten van lekkere koekjes en paaseitjes. In de winkel hebben we rondgewandeld en zo kregen we een mooie indruk van wat er allemaal te koop is. Op de terugweg richting Het Dijkhuis deden we nog even het hertenkamp aan en werden verrast door de aanwezigheid van het jong van de kangoeroe.

Tennisvereniging Smash, 28 april, 5, 12 en 19 mei
De route van Het Dijkhuis naar de velden van tennisvereniging Smash is prachtig, alleen is het bij de overweg over het spoor altijd weer oppassen geblazen. En daar zijn onze alerte begeleiders voor. Op het terras van de tennisvereniging was het heerlijk toeven. Naar wens, in de zon of schaduw, was er voor iedereen een fijn plekje.
We hebben drie weken gewandeld met schitterend weer, maar de laatste wandeling kon helaas niet doorgaan, omdat er flink wat regen was voorspeld. Daarom bleven we in de buurt van Het Dijkhuis en hebben gepauzeerd in het Atrium.
Het waren gezellige wandelingen en dat was vooral te zien aan de plezierige gezichten van zowel de deelnemers als de vrijwilliger.

Twickel Borne en familie Leyng, juni
In de maand juni was onze bestemming ‘Twickel Borne’, de school. Voor de eerste groep was de locatie niet beschikbaar, maar we konden uitwijken naar de fam. Leyng, de buren van de school.
Groep 2 en 3 werden door leerlingen van het Twickelcollege goed verzorgd. Zij brachten koffie, thee en een koekje en maakten ondertussen een praatje met de bezoekers.
Groep 4 had pech op de donderdag van hun wandeling. Het werd namelijk 32 graden en dat is echt té warm voor de deelnemers en zeker ook voor de duwers. Onze vrijwilligers moeten toch maar steeds weer een zekere inspanning leveren. Dat doen ze met alle liefde en plezier en hoewel voor het het weer het cijfer 9 werd gegeven…, boven de 30 graden is wel iets te veel van het goede. Voor ons dus niet zo’n goed cijfer. Volgende keer beter.

Fam. Schoemaker, juli
De tuin van de familie Schoemaker in oud Borne is een oase van rust. Daar waren we in de maand juli te gast. De wandeling vooraf van zo’n 45 minuten voerde voor een belangrijk deel over de Bornse Maten. Het was over het algemeen goed weer, maar toch moesten tijdens een van de wandelingen de capes aan vanwege een buitje. Dat mocht de pret niet drukken. Na koffie en thee gedronken te hebben in de prachtige tuin wandelden we terug via de beeldentuin waar Boris weer fier op zijn plaats stond. Elke donderdag kregen we daar een ijsje (cornetto) aangeboden door de firma Albert Heijn. Super!

Boerderij van ten Dam en middag voor de vrijwilligers, juli en augustus
Groep 1 heeft op 28 juli een hele mooie wandeling gehad naar de boerderij van ten Dam, net achter de Stroom Esch. We konden daar prachtig buiten zitten. Helaas was dit niet weggelegd voor groep 2 en 3, want hoewel droog en zonnig, de temperatuur liep op tot boven de 30 graden en dat is toch, zoals eerder al vermeld, een reden om niet te wandelen.
Ook pech voor groep 4, want op donderdag 18 augustus stond ons jaarlijkse vrijwilligersuitje gepland en werd er dus  niet gewandeld. De vrijwilligers hadden een mooie middag met een leuke fietstocht door Twickel en Oele. Daarna was er een gezellig samenzijn bij de blokhut, waar onze kennis van het Twents op de proef werd gesteld!! De honger werd gestild met lekkernijen uit een heuse frietkar. Heerlijk zo’n toet’n patat met een snack. Dit uitje werd afgesloten met een grote verrassing. Niemand minder dan onze eigen Bornse cabaretière Nathalie Baartman kwam voor ons optreden.

De jubilarissen, v.l.n.r. Harrie Baartman, Carla Baartman, Tilda van Capelleveen, Wilma Bal, Wim Poelman, Joke van den Dolder en Jos Westerbeek.

Ook werden er maar liefst 7 jubilarissen op een leuke wijze in het zonnetje gezet door Elly Kamphuis. De felicitaties waren voor Carla Baartman en Tilda van Capelleveen, beiden 20 jaar vrijwilliger en voor Wim Poelman, Jos Westerbeek, Harrie Baartman, Joke van den Dolder en Wilma Bal, die ieder de 10 jaar hebben volgemaakt. PROFICIAT!!
Al met al was het een supermiddag, maar helaas een hele slechte wandelmaand door de bijna on-Nederlandse hitte.
Op naar de volgende week !!!

 

Fam. Mohaupt en fam. ten Dam, augustus en september
Na de wel erg warme zomertijd, was het plan om op 25 augustus weer te starten met groep 1. Als je denkt dat je alles hebt gehad, wordt je toch weer geconfronteerd met een tegenvaller, want de temperatuur was voor de zoveelste keer extreem. De thermometer klom tot boven de 30 graden, reden om de wandeling af te gelasten.
Op 1 en 8 september konden we wel op pad en ging de wandeling naar fam. Mohaupt aan de Veldhovenweg, waar we heerlijk buiten konden zitten in de prachtige tuin.

Op 15 september konden we met groep 4 weer terecht op de pauzeplek waar we de vorige maand maar één keer waren geweest. Omdat we onverwacht niet bij de fam. Mohaupt terecht konden, was het een uitkomst dat we weer aan konden kloppen bij mevr. ten Dam. Heel fijn te weten dat de eigenaren van de pauzeplekken ons met hun gastvrijheid zo nodig ook uit de brand weten te helpen.

Floralia, 22 en 29 september, 6 en 13 oktober
Vanaf 22 september bezochten we 4 donderdagen achtereen bloemenvereniging Floralia. Het is een behoorlijke trip naar de Twickelerblokweg, maar zeer de moeite waard. Het is altijd weer een feest om de prachtige tuin met bloeiende dahlia’s, chrysanten en vele andere soorten bloemen te bekijken. Het in stand houden en het onderhoud van de tuinen gebeurt geheel op vrijwillige basis. Elk jaar weer zijn we zeer welkom en worden ontvangen met koffie en cake. Vanwege het mooie weer konden we lekker buiten zitten en dat buitje in de laatste week mocht de pret niet drukken.
Hoewel er  al heel wat bossen verkocht waren, kregen alle deelnemers en vrijwilligers na afloop ook nog een gratis bosje chrysanten mee naar huis. Algehele reactie: “De bloemen stonden wel drie weken.” Kwaliteit dus!

De brandweer, 20 en 27 oktober, 3 en 10 november
In oktober en november waren we welkom op een pauzeplek waar wat te beleven viel: de kazerne van de Bornse brandweer. Daar werden we welkom geheten door Martin Bosma. Er was koffie en het was er heel gezellig. We kregen een interessante uitleg over het werk van de brandweer en wat daar zo bij komt kijken. Zo werd verteld over ontplofte gasflessen, de uitrusting in zijn algemeenheid, de zware jas, de tuinbroek, helm, laarzen en de zuurstofflessen die soms gebruikt moeten worden. In het fotoalbum wordt een en ander duidelijk met Ans en Hennie als vrijwilliger tijdens een demonstratie.
Hoewel de brandweer sterk afhankelijk is van water, wij hebben het liever niet tijdens de wandeling. Maar je ontkomt er niet altijd aan, want groep 1 werd op de terugweg overvallen door een enorme hoeveelheid nattigheid van boven. Zo hevig dat zelfs onze regenkleding er niet tegen bestand was. Het hemelwater ging er dwars doorheen! Ook dit is te zien op de foto’s. Hoe anders was het voor groep 2. Zomerse temperaturen. En dat aan het eind van oktober. De andere twee groepen konden genieten van aangenaam herfstweer en het was zeker niet koud.
We kunnen terugzien op geslaagde middagen op een mooie locatie waar we zeer gastvrij zijn ontvangen. Dat we ook nog de imposante brandweerwagens mochten bewonderen was een extraatje.
Heel veel dank aan de brandweer van Borne!!! 

Sensata, 17 en 24 november, 1 en 8 december 2022
De laatste 4 wandelweken van 2022 werden ingevuld met een nieuwe route. Deze ging naar Sensata, voor ons ook een nieuwe omgeving. Hier werden we hartelijk welkom geheten door de personeelsleden van dit technologiebedrijf. We werden getrakteerd op koffie/thee en gebak. Iedere week vertelde een ander personeelslid over het bedrijf. Er werken 300 mensen en wereldwijd 21.000. Hier maken ze onder andere chips die in elk huishouden wel worden gebruikt zoals voor de beveiliging van waterkokers, maar ook voor föhns en auto’s. Het bedrijf is gevestigd op de Westermaat tussen Hengelo en Borne.
We hebben elke week goed weer gehad en dat in hartje winter. Met het bezoek aan Sensata hebben we een hele mooie reeks van wandelingen in 2022 afgesloten.

Jaarafsluiting, 15 december
Nadat we twee keer moesten overslaan vanwege de coronapandemie, konden we op 15 december weer bij elkaar komen om het wandeljaar 2022 gezamenlijk af te sluiten. We troffen elkaar in het Atrium van het Dijkhuis. De opkomst was als vanouds groot en de goed gevulde zaal droeg bij voorbaat al bij aan de gezelligheid, te meer omdat het geheel door stemmige versiering weer in kerstsfeer was gebracht, met op het podium een imposante kerstboom. Daar stond ook het koor ‘De Flierefluiters’ klaar om de middag muzikaal op te luisteren.
Toen een drankje met appelcake geserveerd was opende voorzitter Elly Kamphuis de middag met een terugblik op het afgelopen jaar. Daar kon met een goed gevoel op teruggezien worden en de oprechte dank aan allen die de wandelgroep in het afgelopen jaar gastvrij hebben ontvangen werd ondersteund met een hartelijk applaus. Daarna was het aan de ‘Flierefluiters’ om de gasten te vermaken met evergreens en meezingers waaronder een aantal kerstliederen. Ook werd een gedicht voorgedragen door Ans Westerbeek.
De catering was goed op orde en de vrijwilligers liepen af en aan met drankjes en hapjes, waarvan het advocaatje en de bitterballen favoriet bleken. Aan de tevreden gezichten van velen die meezongen was duidelijk te merken dat deze jaarafsluiting weer een succes genoemd mocht worden. Elly Kamphuis kon dan ook afsluiten met de constatering dat de stemming er goed inzat en, met een vooruitblik naar het jaar 2023, dat het weer een mooi wandeljaar gaat worden.
Alle deelnemers werden bedankt voor hun aanwezigheid en natuurlijk ging de hartelijke dank naar de vele vrijwilligers voor hun inzet in het afgelopen jaar. Dat laatste gold ook voor het personeel van Het Dijkhuis, waarvan de gastvrijheid en ondersteuning zeer gewaardeerd wordt.
Na de mededeling dat er bij het uitgaan nog een presentje aangeboden zou worden, werd afscheid genomen door iedereen namens de hele werkgroep hele fijne kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar te wensen.

Klik hier voor het fotoalbum

Bekijk hier de sites van de voorgaande jaren:

2019

2020

2021