Overzicht van de wandelingen.

2023

We gaan weer!

De Veste, januari en februari
Op donderdag 26 januari gingen we, na een korte winterstop van zo’n 6 weken, weer op pad met groep 1. Ook al was het nog januari, het was heerlijk om te wandelen met een temperatuur van rond de 8 graden en een zonnetje dat lekker scheen. De koffie werd gedronken in de Veste op de Bornsche Maten. Daar bevindt zich basisschool de Vonder en de sporthal met de kantine van volleybalvereniging Apollo 8. We konden mooi langs de Bornse Beek wandelen.
Na de koffie werden we getrakteerd op een presentatie door een groepje kinderen van Danceworkx, Onze deelnemers werden er leuk bij betrokken en voor de kinderen zelf voelde het als een echt optreden! Een win-win situatie dus.
De wandeling met groep 2 kon helaas niet doorgaan. De regen was weer spelbreker! Met groep 3 en 4 konden we wel op pad. Iedereen heeft weer genoten van een mooie tocht door Borne. De volgende keer bezoeken we weer een nieuwe locatie.

Ordelmans en Oude Wolbers, februari en maart.
Ook al was het nog februari, het wandelweer was prachtig en het zonnetje scheen!
Vanwege een misverstand konden we in week 2 niet terecht bij ‘Ordelmans Techniek en Service’ aan de Gildestraat. Daar was alles gesloten. Dit probleempje werd snel opgelost, want we konden in de buurt terecht bij bouwonderneming Oude Wolbers, waar we zeker weer welkom waren.
De wandelmiddag van groep 3 op 9 maart kon helaas niet doorgaan omdat het een regenachtige dag was.
Op 16 maart hadden we als vanouds een mooie groep 4 met 16 deelnemers. Een van hen had pech, want vanwege een lekke band moest de pechvogel weer terug naar de verpleegafdeling. Jammer, maar onze eigen rolstoelen zijn sinds vorig jaar allemaal voorzien van massieve banden, dus zal het probleem zich daarmee niet meer voordoen. Dit was overigens weer een mooie zonnige middag!


Al onze regencapes zijn weer gewassen en extra waterafstotend gemaakt en kunnen hopelijk nog een hele tijd mee.


De Stephanshof, maart en april
In deze periode hadden we vier keer onze pauzeplek in de Stefanshof. Elk jaar zijn we weer van harte welkom in de aula van dit mooie gebouw. Omdat de kans op koud en winderig weer in deze tijd van het jaar tamelijk groot is, zoeken we altijd een pauzeplek en route dichtbij het centrum, zodat we dan snel weer terug kunnen naar Het Dijkhuis als dat nodig mocht zijn. Voor deze wandelingen was dat niet het geval, want ondanks de dreiging van regenbuien hadden we toch redelijk goed weer. Op de heenweg naar de Stefanshof voor koffie en thee voerde de mooie wandeling door de Nieuwe Es en de Spanjaardshof. Op de terugweg werd een deel van de Wensinkwijk aangedaan en door het centrum ging het terug naar Het Dijkhuis. Het was voor iedereen weer een mooie middag.


De Bornse Harmonie, april en mei.
Op 20 april, 4 en 11 mei waren we welkom bij de Bornse Harmonie aan de Weideweg voor de pauzeplek.
Ook al heeft het de laatste tijd vaak geregend, wij hadden nogal eens geluk op de donderdagmiddag!!!
Waar we in maart en begin april nog de narcissen en krokussen zagen bloeien, konden we nu genieten van alle mooie bloesems aan de bomen. Van week tot week zie je alles groener en kleurrijker worden. Je ziet de deelnemers genieten. Prachtig!!
Voor groep 2 was er dit keer geen wandeling, want  deze deelnemers hadden pech dat koningsdag op een donderdag viel. Voor hen betekende dat helaas een maandje overslaan.
We hadden naar de Bornse Harmonie een bijzondere gast mee, Jan Homan, oud vrijwilliger van de wandelgroep. Hij is nu 94, heeft tot zijn negentigste als actief lid meegelopen en vindt het nog steeds gezellig om even aan te schuiven om er zodoende toch nog even bij te horen.
Deze plek is voor hem extra speciaal, want zoon Paul is voorzitter van de Harmonie.
Koningsdag was dit jaar voor Elly Kamphuis heel bijzonder, zij kreeg op 26 april een koninklijke onderscheiding voor al haar vrijwilligerswerk en daar hoort de Rolstoelwandelgroep zeker bij. Alle groepen werden daarom op een lekkere koek getrakteerd en er werd luidkeels gezongen voor haar. Wel verdiend!!


De tuin van familie Schoemaker, mei en juni

Vanaf 25 mei t/m 15 juni waren we te gast in de tuin van Ben en Jans Schoemaker in oud Borne. Een prachtige buitenlocatie! We konden in deze vier weken onbezorgd wandelen, want het was telkens super mooi weer.
Dat betekende dat ook de medewerkers van lunchcafé De Ster vier keer moesten opdraven. Maar dat deden ze van harte. In december had het personeel van De Ster een actie gehouden en daar was geld mee verdiend dat naar een goed doel zou gaan. Besloten werd dat dit de rolstoelwandelgroep zou worden. Dus tijdens de koffiepauze werden alle deelnemers verrast met heerlijk zelfgemaakt gebak dat door De Ster-medewerkers zelf met veel plezier en enthousiasme geserveerd werd. Het was een groot gezellig feest. Wij hebben als dank bij De Ster een flinke zak snoep afgeleverd.
De foto’s zeggen genoeg.

Schoonmaakmuseum Profix, juni en juli
Van 22 juni t/m 13 juli hadden we 4 donderdagen op rij  de beschikking over een hele nieuwe locatie. We hebben het over Profix schoonmaakbedrijf, waar sinds kort ook een museum op schoonmaakgebied gevestigd is.
Prachtig om te zien, zeker voor onze deelnemers, zo herkenbaar.
We werden ook nog eens verrast door de gemeente Borne. Wethouder Martin Velten had in december een wens in de wensboom gehangen met in de tekst het verzoek de vrijwilligers een keer in het zonnetje te zetten. Dit is vervuld in de vorm van lekkere koek bij de koffie en bij het vertrek voor iedereen nog een lekker Cornetto ijsje.
Dit ging vergezeld van een mooi woordje van de wethouder en van de Stichting Wensboom. Heel erg leuk!!

 

Ellen Vaarhorst en Patrick Nijland, juli en augustus
Van 20 juli tot en met 10 augustus waren wij te gast bij Ellen en Patrick in hun mooie tuin. In geval van nood (o.a. vanwege de weersomstandigheden) was er ook een binnenruimte beschikbaar, maar helaas voor groep 1 was het weer té slecht en ging de wandeling voor deze deelnemers niet door. Met groep 2 konden we wel van start, maar we kregen toch wel een flinke bui op ons hoofd.
Voor de andere groepen zag het er allemaal wat zonniger uit en verliep de middag voorspoedig. Het was, als zo vaak, een mooie tocht, nu door Borne West.
Momenteel is er genoeg animo voor de wandelingen, want de groepen zitten weer behoorlijk vol met gemiddeld zo’n 16 rolstoelers per groep.

Uitje voor de vrijwilligers, 24 augustus
Op de bar van de HKV (Hengelose Klootschieters Vereniging) stonden 52 appelgebakjes klaar om uitgeserveerd te worden aan de vrijwilligers die zich met regelmaat inzetten voor de Rolstoelwandelgroep. Het zouden er nog meer kunnen zijn, maar enkelen hadden zich door omstandigheden moeten afmelden. Als je wekelijks een beroep kunt doen op een vaste kern van vrijwilligers die altijd belangeloos klaar staan om onze wandelgroep letterlijk en figuurlijk telkens weer een duwtje te geven, dan mag daar af en toe wat tegenover staan. En zoals ieder jaar stond ook nu weer een vrijwilligersuitje op het programma.
Op de fiets ging het vanaf Het Dijkhuis door en rond Borne richting de eindbestemming.
Koffie, thee en gebak werden genuttigd in een ontspannen sfeertje, maar die betrekkelijke rust was van korte duur, omdat iedereen in de benen moest voor een aantal sportieve activiteiten. Het terrein rond het clubgebouw van de HKV was ingericht voor een drietal sporten: het Kubb-spel, klootschieten en Jeu de boules. Zonder in details te treden kan gerust gesteld worden dat er fanatiek werd gespeeld waarbij de ballen over de baan rolden en, meestal onbedoeld, door de lucht en om de oren vlogen. Ondertussen gingen de organisatoren rond met de ‘schoefkoar’ volgeladen met diverse drankjes, zodat de opkomende dorst op tijd kon worden gelest.
Tijdens de uitgebreide nazit werden Ans, Jans en Elly even flink in het zonnetje gezet vanwege jarenlange trouwe dienst aan de wandelgroep. Omdat ze alle drie een jubileum te vieren hadden, werden door alle vrijwilligers rozen en passende presentjes aangeboden. En, alsof het zo moest zijn, was de druilerige regen opgehouden en kon iedereen met stoel en al naar buiten om daar te proosten op de jubilarissen. Een passende en smakelijke maaltijd mét ijs toe vormde het slotstuk van een hele gezellige middag. Met dank aan alle vrijwilligers die we echt niet kunnen missen.
 

Floralia, september en oktober
We hadden te maken met een mooie nazomer, eind september-begin oktober. Fijne omstandigheden om op weg te gaan naar de prachtige tuin van bloemenvereniging Floralia. Daar stonden grote hoeveelheden Dahlia’s en Chrysanten weer in volle bloei. Het onderhoud van de tuin en alle activiteiten daaromheen is puur het werk van vrijwilligers, vergelijkbaar met de organisatie van onze wandelgroep. Dat schept toch een beetje een band. Na  een betrekkelijk lange wandeling kregen we van de vereniging koffie/thee met een lekkere plak cake op haar fleurige locatie.
Alle aanwezigen konden zelf bloemen kopen, maar de deelnemers kregen ook een leuk toefje mee bij het vertrek.
Hoewel groep 4 niet op deze locatie is geweest (er was te veel regen voorspeld), hebben de deelnemers wel het bloemetje en de plak cake ontvangen. Voor hen bestond de wandeling uit een rondje Borne met koffie in Het Dijkhuis.


Oude Wolbers, oktober en november

Vanaf 19 oktober voerde de wandeling naar de familie Oude Wolbers. Omdat groep 1 niet naar het woonhuis kon, zijn we met die groep naar de werkplaats van het bouwbedrijf geweest.
Met groep 2 konden we wel terecht bij het woonhuis, dat ligt aan het einde van de Stroom Esch. Een prachtige locatie met een grote overkapping waar we met z’n allen konden zitten. Het was een mooie tocht, want de natuur had gezorgd voor volop herfstkleuren. Maar ja de herfst is grillig. Stormachtig weer was er dan ook de oorzaak van dat de wandeling van groep 3 moest worden afgelast, voornamelijk ook vanwege het gevaar van vallende takken. Omdat de herfstkleuren nog mooier en intenser werden, was de afsluiting van deze ‘herfstwandelingen’ voor groep 4 extra bijzonder.
Het wordt steeds een beetje kouder, dus moeten de schootkleden weer aan, zodat de deelnemers er toch warmpjes bij zitten.

Huls Schilderwerken, november en december
Bij Huls Schilderwerken konden we mooi met de hele groep in de hal zitten. De tijd van het jaar zorgde ervoor dat het verblijf voldoende was. Niet erg warm dus. We liepen een mooi rondje door Borne en Huls zorgde voor lekkere warme koffie en thee met iets lekkers erbij. Heerlijk!
De laatste 2 groepen hadden extra geluk, omdat onze voorzitster oliebollen had geregeld bij Laura’s oliebollenkraam in het centrum. Groep 3 heeft ze genuttigd in Het Dijkhuis en groep 4 voor de kraam op de Bleek.
D
e volgende week is iedereen uitgenodigd voor de afsluiting van dit jaar. Het wordt weer een gezamenlijk feest met live muziek voor alle deelnemers en vrijwilligers.
Allen fijne feestdagen en een voorspoedig 2024 gewenst!

De jaarafsluiting in Het Dijkhuis, 14 december 
Een jaar met veel mooie wandelingen werd als vanouds weer afgesloten in Het Dijkhuis. Deelnemers en vrijwilligers werden in het in kerstsfeer versierde atrium hartelijk welkom geheten. Dit keer niet door Elly Kamphuis, maar door Irma Kokenberg, die als nieuwe voorzitter het stokje heeft overgenomen van Elly. Evenals Ans Westerbeek werd Elly in het bijzonder genoemd, want beiden zijn al weer 25 jaar actief voor Stichting Rolstoelwandelgroep Borne. 
De dames van de catering en een groep vrijwilligers konden meteen volop aan de bak met het uitserveren van welkomstdrankjes en smakelijke petit fourtjes die heel toepasselijk waren voorzien van het logo van de wandelgroep met het getal 30. Het is bijna niet voor te stellen, maar zolang bestaat onze stichting al.
Het is gebruikelijk dat de jaarafsluiting wordt opgeluisterd met muziek. Vlot na de opening verscheen de groep Double2 op het podium. De dames hebben volgens eigen beschrijving maar één doel en dat is van ieder feest een belevenis maken. En dat is dubbel en dwars gelukt, want met hun liedjes uit een zeer breed repertoire van Andrew Sisters tot het Nederlandstalig genre werd de stemming er van meet af aan ingebracht en het duurde niet lang of de zangeressen zelf gingen voorop in de polonaise met een rij die, en dat moge duidelijk zijn, voornamelijk bestond uit vrijwilligers die door het jaar heen de rolstoelen duwen. Intussen werden diverse heerlijke hapjes en drankjes geserveerd waarvan ”n vretborrel’ -advocaatje met slagroom- duidelijk favoriet was. 
Met de kerstdagen in zicht was er ook ruimte voor enkele mooi gezongen kerstsongs en stemmige woorden, onder andere in de vorm van een gedicht door Ans Westerbeek en het slotwoord  van voorzitter Irma Kokenberg.
Na een zeer geslaagde en gezellige middag werd geheel in stijl afscheid genomen van alle aanwezigen met een aardig presentje. De vrijwilligers ontvingen een hart van chocolade met de toepasselijke tekst ‘Jij bent goud waard’ en de deelnemers een miniatuur kersthuisje met verlichting.              

Wij wensen u allen hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2024 met uiteraard weer vele mooie wandelingen!

Klik hier voor het fotoalbum 2023

Bekijk hier de sites van de voorgaande jaren:

2019

2020

2021

2022